månadsarkiv: januari 2015

pizza åt folket

Vi har aldrig följt några dieter så många pastarätter & hemgjord pizza blir det på liden. Bra ekologiska råvaror gäller & ekojästen hittar du bland annat på Fram, Ecostore & Ekorätt. Vårt favoritvetemjöl är Berte qvarns.

image

Pizzan räcker till minst fyra, gör fyra ovala eller två stora.

I matberedaren slänger du i en 1/2 pkt jäst (torrjäst funkar också) 2,5 dl vatten, lite salt (1/2–1 tsk) & blanda snabbt, stanna maskinen & häll i ca 6 dl vetemjöl (byt eventuellt ut en dl mot en grövre sort som graham/rågsikt), blanda snabbt. Häll i 2 msk olivolja samt 1/2–1 dl vetemjöl till, kör minst 30 sek så degen blir ”en oval boll” i maskinen. Mjöla bakbord & kavla ut till fyra ovaler eller 2 rektanglar som passar två plåtar. Strö plåtar med rågmjöl eller lägg på ugnplåtspapper.

Parallellt med bakandet, eller före, kokar du den godaste tomatsåsen: hetta upp olivolja & ”fritera” två vitlöksklyftor, samt häll i en burk krossade tomater, salt, svartpeppar, honung & balsamvinäger (ca 1 tsk vardera, gå på smak). Koka i minst tio minuter.

Lägg ut den kavlade degen på plåtar & portionera ut tomatsåsen (man kan börja med att ringla lite olivolja på degen för mer äkta pizzakänsla, och gärna hetta plåtarna innan man lägger på deg, det ger godare bottnar). Sen strör du på precis vad du älskar, men ett måste är oregano/basilika/mejram – alla eller en sort samt rikligt med färskriven parmesan ovanpå kryddorna, annars bränns dom. Vår favoritfyllning är mozarella & alspånsrökt bacon – naturligtvis eko. Före serveringen lägger vi på ruccola eller färska örtkryddor. Färsk oregano har en fantastisk smak! Sen klipper vi lagom stora bitar & njuter med riven/ skuren vitkål, vit balsamvinäger & olivolja.

  • Vinförslag: VINISTELLA Italia, ekologiskt rödvin.

Minst varannan fredag äter vi detta. Ett trevligt tips om du bjuder in gäster är att låta alla lägga på sin fyllning eller ta med sin egen favoritfyllning – pizzaknytis.

Mumma!

se surdegen bli limpa

Många presumtiva bagare vänder sig till oss och undrar hur man viker och bär sig åt för att forma surdegen till bröd. Därför har vi på heaven&bell gjort en instruktionsfilm, baserad på receptet till heaven&bell leaven. Det hittar du om du klickar på brödets namn i den mening du just har läst.

Vi filmade några snuttar medan vi bakade, från när surdegsgrunden stått och bubblat i åtta–tio timmar. Sedan tog vi telefonen och spelade i smyg in när Mr or mrs customer services övade på I’m glad I found you, en låt av Neil Young. Det hörs att de inte helt har satt texten och telefonen började ringa under repetitionen, men musik får gärna skava lite är vår filosofi.

Här är heaven&bells instruktionsfilm:

bra ekologiskt tvättmedel

bild-17

Nu gör vi reklam och tycker det är helt ok om varan är ekologisk!

Detta tvättmedel är miljövänligt, drygt, hudvänligt och luktar gott. Fungerar för alla tvättar och även handtvätt då det är flytande. ATTITUDE gör många rengöringsprodukter och de vi tycker funkar bäst av de vi provat är tvättmedlet, diskmedlet och universalsprayet. Är nyfiken på att prova deras disktabletter men tycker de är lite väl dyra och kör Sonetts ekologiska maskindiskpulver. Ecover är också ett bra alternativ.

färssås på lamm

bild-16

De snabbkokta röda linserna  kan man lägga i många olika rätter, till exempel grytor och som här i färssås. Blötlägges ej, bara att hälla i det som ska lagas och låta koka cirka 10 minuter. Bland annat Kooperativhandel Fram i Göteborg säljer dem billigt i lösvikt.

Vi äter oftast och helst vegetarisk och denna färssås går säkerligen att göra med sojafärs. Vi steker annars ett paket ekologisk bacon (finns på ekolivs, hemköp, Ica och Coop) med ca 400–500 gram ekologisk lammfärs. Olja att steka i behövs knappast (i så fall för smakens skull) men rör i lite tomatpuré, 1 vitlöksklyfta, svartpeppar, lite cayenne (eller chili), salt, lite honung, lite soja (vi kör ekologisk  japansk till allt) och örtkryddor som basilika, mejram eller oregano  – eller alla. Häll i en burk krossade tomater när färs och bacon är genomstekt men ej bränt.

Koka under tiden pastan. (Den går faktiskt att ersätta med riven vitkål smaksatt med vit balsamvinäger och olivolja, något som annars är gott till som en sallad.) När pastan kokat ett tag tar du vattenspad, 1 dl typ, och drygar ut färssåsen med och häller i ca 1,5 dl röda linser. Koka färssåsen tills linserna är mjuka. Det tar högst tio minuter.  Om  färssåsen behöver späs ut kan dy hälla i lite vatten eller rödvin. Tar du vatten kan du toppa med lite balsamvinäger. Smaka av, kanske behövs mer av ovan nämnda kryddor. Njut med pasta och riven parmesanost.

Detta räcker till minst fyra personer.

Är ni färre vid matbordet kan du använda resterna till att göra godaste spaghettigratängen. Till den middagen tar du spaghetti i smord form, klickar över färsen och toppar med bechamel med mycket parmesan både i och över. Grädda i 200–225 grader i 20–25min.

Mumma!

kalla degar segrar

heaven&bell leaven, ett himmelskt gott surdegsbröd.
heaven&bell leaven, ett himmelskt gott surdegsbröd.

Nu är det hög tid att tala om surdeg. Många gillar bröden som blir resultatet av dessa degar men vågar sig inte på att baka själva, för det verkar så bökigt. Detta vill vi råda bot på. Visst är det en liten uppförsbacke i början när själva surdegsgrunden ska bli till. Enklaste sättet att undvika den är att tigga till sig lite av en som redan har en mix. Ett annat är att följa Pain de Martin-bloggarens startinstruktioner.

Har du väl en surdegsgrund rekommenderar vi kylskåpsjäsning. Plötsligt är det hur enkelt som helst att baka. Brödet blir högt och saftigt. Och urgott. Tänk dock på att det tar ungefär ett dygn innan brödet är klart. Och glöm inte att det ska vara ekologiskt mjöl.

Så här gör vi vårt heaven&bell leaven, en modifiering av Pain de Martins levain:

  • På morgonen eller kvällen rör vi ihop 100 gram surdegsmix på rågmjöl med 50 gram hela rågkorn, 150 gram vetemjöl och 200 gram vatten. Ofta rör vi också i 10–20 gram kruskakli. Detta får stå i assistentens behållare med plast över, antingen över dagen eller över natten.

I följande exempel utgår vi från att det är ett morgonbröd. (Är det ett kvällsbröd har grunden blivit färdig under natten och degen blandas ihop på morgonen före avfärden till jobbet etcetera.)

När mixen har stått i kanske åtta–tio timmar, medan vi har varit ute hela dagen och jobbat med våra himmelska sysslor, kommer nästa moment:

  • Blanda i 750 gram vetemjöl och 450 gram vatten.
  • Kör i hushållsassistenten på lägsta hastigheten i 5 minuter.
  • Häll på 20 gram salt och kör i assistenten på medelhastighet i ytterligare 3 minuter.
  • Täck skålen med plast och ställ in den i kylen. Där får den stå medan vi sover vår skönhetssömn. Tiden verkar inte vara så noga, vi har aldrig mätt, men det brukar röra sig om cirka 8–10 timmars jäsning. När vi är ambitiösa tar vi ut skålen någon gång i halvtid, om vi har vägarna förbi kylen och viker degen  innan den får åka tillbaka in i kylen igen, men det är inte heller någon stor sak.
  • På morgonen tar vi ut degen och sätter ugnen på 250 grader, häller ut degen på rejält mjölat bakbord och vänder på den så att alla sidor blir lite mjölade innan vi delar den i två delar. Vi viker ihop respektive del till ett litet paket och lägger i en mjölad jäskorg, det funkar också att lägga degpaketen i varsin mjölad större skål eller liknande. Dessa täcker vi med handduk och ställer ovanpå spisen och låter degen vakna till liv medan ugnen blir varm. Samtidigt käkar vi frukost, läser tidningen, skriver en låt eller gör något annat kul.
  • När väl ugnen är varm häller vi över de båda degpaketen så långt ifrån varandra som möjligt på en plåt med bakplåtspapper och ställer in i ugnen. Bröden gräddas  i 250 graders värme i 15 minuter. Sedan sänker vi till 200 grader, låter ugnen vädra ut kanske en halv minut och gräddar i ytterligare 35 minuter.

När klockan klämtar tar vi ut två rykande limpor ur ugnen och låter dem svalna invirade i handduk innan vi börjar skära i dem. Fast ibland kan vi inte hålla oss utan snor åt oss ett par mackor och brer på smör som smälter direkt. Då är det nog som allra godast.

en sång om varberg

Medan stormen Egon slet och drog i Varberg tog vi skydd på det mysiga och ojämförbara hotellet Gästis. Miljön inspirerade oss så till den milda grad att vi rotade fram en gitarr och skrev en låt. Varberg heter den.

Kanske vill du höra musik om en annan stad? Om du betalar resan åker mrs or mrs customer services dit och skriver en låt. Mejla oss via kontaktlänken överst på sidan!

Peace, love and eternal devotion.

kryddat var det här

I välsorterade Ica-butiker & Hemköp tex kan du hitta goda asiatiska & ekologiska kryddblandningar från Spicemaster för latmansmiddagar. Alternativt fotograferar du av innehållsförteckningarna i butiken & blandar eget : )

Här keralakryddblandning för indiskt & bockhornsklöver för thailändskt.

image