färssås på lamm

bild-16

De snabbkokta röda linserna  kan man lägga i många olika rätter, till exempel grytor och som här i färssås. Blötlägges ej, bara att hälla i det som ska lagas och låta koka cirka 10 minuter. Bland annat Kooperativhandel Fram i Göteborg säljer dem billigt i lösvikt.

Vi äter oftast och helst vegetarisk och denna färssås går säkerligen att göra med sojafärs. Vi steker annars ett paket ekologisk bacon (finns på ekolivs, hemköp, Ica och Coop) med ca 400–500 gram ekologisk lammfärs. Olja att steka i behövs knappast (i så fall för smakens skull) men rör i lite tomatpuré, 1 vitlöksklyfta, svartpeppar, lite cayenne (eller chili), salt, lite honung, lite soja (vi kör ekologisk  japansk till allt) och örtkryddor som basilika, mejram eller oregano  – eller alla. Häll i en burk krossade tomater när färs och bacon är genomstekt men ej bränt.

Koka under tiden pastan. (Den går faktiskt att ersätta med riven vitkål smaksatt med vit balsamvinäger och olivolja, något som annars är gott till som en sallad.) När pastan kokat ett tag tar du vattenspad, 1 dl typ, och drygar ut färssåsen med och häller i ca 1,5 dl röda linser. Koka färssåsen tills linserna är mjuka. Det tar högst tio minuter.  Om  färssåsen behöver späs ut kan dy hälla i lite vatten eller rödvin. Tar du vatten kan du toppa med lite balsamvinäger. Smaka av, kanske behövs mer av ovan nämnda kryddor. Njut med pasta och riven parmesanost.

Detta räcker till minst fyra personer.

Är ni färre vid matbordet kan du använda resterna till att göra godaste spaghettigratängen. Till den middagen tar du spaghetti i smord form, klickar över färsen och toppar med bechamel med mycket parmesan både i och över. Grädda i 200–225 grader i 20–25min.

Mumma!

2 tankar kring ”färssås på lamm

Kommentarer är stängda.