sojafärs till det mesta

Sojafärs kan användas till det mesta som vanlig färs: lasagne, färssås till pasta, dumplingfyllning, wok, gryta mm. Eftersom vi så långt det är möjligt lagarimage ekologiskt kan vi rekommendera den torkade som Biofoods från Frankrike. För er i Göteborg har Fram storförpackningar som de själva väger upp i butik från just Frankrike.

Vad du än ska göra med färsen så sjud alltid önskad mängd i god buljong i 3-7 minuter först. Det är grunden. Biofood och Voltaire har god ekobuljong.

Ska du ska ha den till färssås steker du den sedan med hackad lök, olja, kryddor, balsamvinäger, japansk soja, lite salt och honung. Sen brukar vi ta tomatpuré och krossade tomater och mer kryddor (glöm inte goda örtkryddor). Tänk på att färsen är ”försaltad med buljong” så smaka alltid av.

Vill du ha färsen till wok och dumplings steker du med förslagsvis lök, japansk soja, vitlök, riven/finhackad ingefära, honung, hackad chili och sen tillsätter du för wok vilka grönsaker du vill och rotfrukter i stavar samt nudlar. För dumplingsfyllning  räcker det som det är! Gott dock med svamp i, kanske ostronskivling? Asiatiska affärer har goda dumplingskryddor men de är inte eko-märkta.

Man kan förkoka färsen med buljong och sedan frysa in i lagom stor mängd när den svalnat.

Lycka till! Denna torkade färs är betydligt godare och användbarare än den ser ut.